Vad är hållbar utveckling?

The following is an article in swedish concerning 9/11 which appeared in the public section of the Finnish newspaper Hufvudstadsbladet.

Nedan en utmärkt insändare ut dagens HBL. Som jag skrev tidigare; vi kommer att inse att pengar inte kan ätas alldeles för sent...

Se även "The Reason Why"

Vad är hållbar utveckling?

[HBL, 3.11 2006, sid 27]

Vi nås av nyheterna om att flygtrafiken mellan Asien och Europa skall tillta. Lågprisflygningarna med 20-40 procent och Finnair tänker skaffa nya flygplan för att hållas med i konkurrensen. Skall detta kallas goda nyheter?

Vi har annars haft uppfattningen att flyga är det sista man skall göra om man vill resa miljövänligt. Och nu skall alltså fler plan upp i luften, sprida sina bullermattor över nya områden, trängas i luftrummet ovanför allt större flygplatser och sprida sina avgasmoln i atmosfären. Flygmotorernas inverkan på miljön har visst undersökts - också av Finnair - men det lär ha varit hemligstämplade undersökningar.

Människans "ekologiska fotavtryck" börjar allt mer likna en stråtrövares stövelavtryck i jakten på vinst och profit, i en värld där det bara gäller att våga ta för sig. BNP-grodorna hoppar ur munnarna på politiker i talarstolarna. Vad som är bra för BNP är bra för "landet". Det är bara det att ständigt mera av allting-politik nu har kommit till vägs ände. Den dag folkmassorna i Kina och Indien höjer sitt materiella välstånd till USA:s nivå finns det inget kvar att "utveckla" mera på denna planet. Det vet alla, också de okunnigaste bland politiker och beslutsfattare.

Det enda som mera kan rädda livet på jorden är en ekologisk och biologisk diktatur. Det andra alternativet är ett allas krig mot alla, om de sista sinande naturresurserna. Vi skulle vara mycket intresserade av att få höra om en tredje väg - där man både kan äta upp kakan och ha den kvar.

När tjänstemän på energidepartment räknar ut att energibehovet kommer att fördubblas på så och så många år är det som om världen och dess tillgångar vore oändligt. Den globala ekonomin producerar nu lika mycket på sjutton dagar som ekonomin i början av 1900-talet gjorde på ett helt år. Och vi förutsätter att denna expansion kan fortgå i evighet? BNP växer bättre ju snabbare vi gör av med våra skogar, åkrar, mineraler och naturtillgångar. Av somliga kallas detta för "välstånd".

Vilka signaler ger en ständigt ökande flygtrafik till omvärlden? Att vi borde spara på resurserna och miljön? Hur många röster får den politiker som i ett öppet demokratiskt politiskt val börjar tala om att inskränka i folks flygande och farande? Fåglarna som sugs in bland rotorbladen i lågprisflygens motorer har ju inte rösträtt.


Götha Träskelin
Irina Björkelund
Christer Alm
Miljöringen rf