Kari Nars: Dollariromahdus voi johtaa kriisiin

Kari Nars: Dollariromahdus voi johtaa kriisiin
19.02.2005, klo 07.29 (päivitetty 19.02.2005 klo 14.09)

Yhdysvaltojen talouden alijäämä voi johtaa maailmanlaajuiseen talouskriisiin, arvioi Euroopan neuvoston kehityspankin neuvonantaja Kari Nars.

Nars varoittaa Hufvudstadsbladetissa, että dollari saattaa laskea vielä 10 - 30 prosenttia suhteessa yhteisvaluutta euroon.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen on lainattava päivässä neljästä viiteen miljardia dollaria kattaakseen talouden ja vaihtotaseen alijäämiään. Jos ulkomaiset lainanantajat menettävät uskonsa dollariin, uhkaa valuuttaa hallitsematon halpeneminen.

- Minä lasken sen varaan, että kurssi saattaa heikentyä edelleen 1,45 - 1,7 dollariin euroa kohden. Pahimmat pessimistit uskovat kurssin laskeevan niin, että euro tulee maksamaan kaksi dollaria, Nars sanoo.

Hän muistuttaa, että dollari on jo nyt heikentynyt yli 30 prosenttia muutaman vuoden takaisesta tasostaan. Valuutan romahdus saattaisi tulla jo lähikuukausien aikana, viimeistään vuoden tai kahden sisällä.

Jos vielä raakaöljyn hinta nousee samaan aikaan, saattaa tuloksena olla maailmanlaajuinen taantuma, Nars varoittaa. Yhdysvaltojen valtionvelka on kasvanut vain muutamassa vuodessa 1 000 miljardista 2 000 miljardiin.

Suomessa työttömyysriski puolestaan kasvaa viennin kärsiessä. Nars neuvoo suomalaisyrityksiä olemaan laskuttamatta dollareissa juuri nyt. Myönteisemmästä näkökulmasta tarkasteltuna suomalaiset myös hyötyvät heikosta dollarista, yksityishenkilöt tietenkin matkailleessaan Yhdysvalloissa ja yritykset, jos niillä on velkoja dollareissa.

Narsin kokemus valuuttapolitiikasta on pitkä. Muun muassa hänen väitöskirjansa Hankenilla käsitteli yritysten keinoja suojautua valuuttariskejä vastaan.

http://www.soneraplaza.fi/pda/artikkeli/0,,a-25719096_front-1,00.html
http://www.dnainternet.fi/id/uutiset/talous/900000025719096.html
http://www.hameensanomat.fi/telegram.jsp?telegram=6878